Adio, teamă de stomatolog!

O mare parte a generației adulte din România trăiește sub spectrul fricii de stomatolog. Rădăcinile acestei temeri sunt adânci, din timpuri în care scaunul dentistului era un obiect de mobilier rece, gri, într-o cameră friguroasă, iar tăcerea era spartă doar de sunetul sfâșietor al frezei dentare asociate cu durerea mentală și fizică.

Vremurile s-au schimbat, însă fricile au rămas, chiar dacă în ziua de azi vizita la stomatolog nu mai presupune durere decât în cazurile cu adevărat grave. Și nici atunci întotdeauna.

Ce poți să faci dacă ți-e teamă de dentist, însă ai nevoie de o dantură sănătoasă pentru a trăi frumos:

  1. Vorbește deschis cu stomatologul tău despre temerile pe care le ai.

Explică-i prin ce-ai trecut, spune-i de unde vine teama și nu te teme de judecata lui. Medicul dentist e acolo să te facă bine, nu să te certe că ți-e frică. Generația nouă de stomatologi a învățat că empatia este primul pas spre dantura frumoasă a pacientului, așa că te va asculta cu atenție și va ține cont de disconfortul pe care-l simți.

  1. Roagă-ți medicul să-ți explice pe înțelesul tău pașii pe care-i face.

Explicarea pașilor pe care-i face te ajută să anticipezi mișcările pe care le simți și îl ajută și pe medic să te pregătească în caz că are nevoie să stai nemișcat. În felul acesta, știi și tu ce se întâmplă, poate și medicul să lucreze liniștit.

  1. Fă o înțelegere la început de tratament în care stabilești un semnal prin care îi transmiți medicului să se oprească.

Fie pentru că nu mai poți ține gura deschisă, fie pentru că simți un ușor disconfort, fie pur și simplu pentru că vrei să-ți tragi sufletul. Să ceri o pauză e benefic pentru starea ta generală și te va ajuta să prinzi și mai multă încredere în medicul tău.

  1. Încearcă să-ți imaginezi ce bine va fi după ce vei termina tratamentul, când vei putea din nou să zâmbești larg.

Exercițiile de imaginație ajută foarte mult la starea ta generală, iar gândul că în viitorul apropiat chiar vei putea zâmbi liniștit e unul care are puterea să calmeze și să liniștească mulți oameni.

  1. Dacă ai copii, uite-te la ei și la cât de senini sunt când merg la dentist.

Sigur, asta dacă n-ai reușit să le transmiți deja frica de dentist. Altfel, copiii sunt cel mai bun barometru pentru munca unui stomatolog, pentru că ei merg acolo fără frică, știind că nu-i doare.

Sperăm că ți-am fost de folos cu aceste câteva sfaturi și, pe final, îți mai spunem că la Junior&Family Dental Center tratăm și frica de dentist, laolaltă cu dinții tăi, oferind consiliere psihologică pacienților care nu pot depăși fobia sau anxietatea stomatologică.