Ce se întâmplă atunci când nu te speli pe dinţi

Articol scris de Dr. Andreea Butnariu

Atunci când este neglijată igiena dentară, nu este afectată doar cavitatea orală, ci întreg organismul are de suferit! Multiple studii au demonstrat legătura dintre lipsa obiceiurilor dentare sănătoase şi o mare varietate de boli sistemice.

Medicii stomatologi recomandă vizita anuală de control, periajul dentar efectuat dimineaţa şi seara, precum şi folosirea aţei dentare măcar o dată pe zi. Dacă sunt ignorate aceste sfaturi,în primul rând vă supuneţi la  riscul de a dezvolta carii şi afecţiunii ale gingiei, însă mai sunt şi alte aspecte demne de luat în considerare:

Afecţiuni respiratorii

O încărcare bacteriană mare care îşi are originea în cavitatea orală poate provoca pneumonii, conform unui studiu publicat în 2013 în Journal of Periodontology.

Afecţiuni neurologice

Multe din bacteriile specifice parodontopatiilor (boli ale gingiei şi ţesuturilor de suport ale dinţilor) s-au găsit şi în analiza bolnavilor de Alzheimer.

Diabet

O sănătate bucală precară cauzează o inflamaţie generalizată cu repercursiuni asupra nivelului de insulină. Dezechilibrul acestui hormon duce la instalarea pre-diabetului şi, mai târziu, a diabetului.

Afecţiuni ale rinichiului

Diverse studii au arătat că adulţii care prezentau bola parodontală erau de 4,5 ori mai predispuşi la afecţiuni cronice renale, iar cei care nu mai aveau dinţi deloc (edentaţi) prezentau un risc de 11 ori mai mare de a dezvolta o boală cronică renală.

Boli ale inimii

Afecţiunile cardiace au ca potenţial factor cauzator bolă parodontală, iar, mai mult, o îmbunătăţire a igienei orale poate aduce şi o îmbunătăţire a statusului cardiac.

Afecţiuni ale sistemului digestiv ULCERUL

Persoanele care au afecţiuni orale, şi în special boli ale gingiei şi ale osului de susţinere a dintelui, prezintă o încărcătură mare a bacteria Helicobacter pylori. Această bacterie este cauzatoare de ulcer duodenal (care, la rândul său, este un factor de risc pentru cancerul de stomac) .

Cancerul oral

Boala parodontală şi problemele de ordin dentar sunt asociale cu HPV, virus care stă la originea a 80% din cancerele orale. Mai mult, studii au arătat că inflamaţia gingiei poate cauza dezvoltarea celulelor cancerigene în cavitatea orală.

Abcesul cerebral

Igiena orală deficitara, boala distructivă a gingiilor şi a ţesutului de susţinere pot fi fatale. Abcesul cerebral este o afecţiune rară care are la baza neglijarea igienei orale şi poate pune viaţa în pericol dacă nu este tratat.

Complicaţii ale sarcinii

60-70% din femeile gravide sunt afectate de gingivită, iar atunci când acestea au probleme grave dentare este foarte probabil ca şi copilul să dezvolte mai târziu carii dentare. O igienă deficitară a mamei mai este asociată cu o naştere prematură şi o greutate mică a nou-născutului. Bacteriile din cavitatea orală a mamei intră în circulaţia sangvină generală şi astfel ajung să infiltreze bariera placentei, cauzând dezechilibre.