Ghid de igienă orală #JuniorFamily (1). PENTRU COPII

Este important ca în fiecare stadiu al vieţii să practicăm o igienă orală corectă şi să ne învăţăm copii cu un astfel de obicei pe cât de sănătos, pe atât de important pentru sănătatea lor viitoare. Cariile dentare afectează copiii din lume mai mult decât orice altă boala cronică. Netratate, cariile cauzează dureri, chiar infecţii şi pot duce la probleme majore în dezvoltarea copilului, de la probleme de alimentaţie la probleme de vorbire.

Articol realizat de Dr. Camelia Negură

Cum înlăturăm teama de medicul dentist?

Vizitele periodice la clinica „Junior & Family“, o dată la şase luni, sunt foarte importante pentru depistarea unor carii mici, aflate în stadiul incipient. De asemenea, medicul poate igieniza corect gura copilului şi poate aplica lacuri cu fluor, care vor întări smal’ul.

Mai mult, prima vizită în cabinet trebuie să aibă loc înainte de apariţia oricărei probleme, înainte ca micuţul să simtă durere sau să aibă nevoie de tratament. Doar aşa va avea răgazul să se familiarizeze cu locul şi cu echipa medic – asistentă!.

Recompensele materiale şi morale îl vor stimula să repete aceste experienţe. Laudele îl vor stimula să repete comportamentul şi să fie cuminte la medicul dentist. Medicii de la „Junior & Family Dental Center“ vor oferi diplomă de curaj, buline sau baloane copiilor cuminţi!

Cauzele apariției cariilor dentare la copii

Utilizarea acelorași tacâmuri de către părinți și copii. Bacteriile din salivă se transmit prin intermediul tacâmurilor, ceea ce duce la riscul apariției cariilor.

Contactul prelungit al dinților cu zahărul din lichide ( lapte, ceai, sucuri).

Utilizarea biberonului înainte de somn. Este recomandată înlocuirea acestuia cu suzeta sau cană cu ciup.

Igiena necorespunzătoare. Este necesară curățarea dinților după fiecare masă, dar mai ales seară înainte de culcare.

Metode de prevenție

Periajul corect al dinţilor

Copilul trebuie să înveţe de mic să se spele pe dinţi regulat şi corect. Periajul nu numai că îndepărtează orice urmă de mâncare, dar şi placă dentară, care poate afecta smaltul dinţilor şi gingiile.

Medicii de „Junior & Family Dental Center“ ne recomandă:

– Să începem periajul dinţilor copilului încă de la apariţia primului dinte;

– Să învăţăm copii să se spele pe dinţi de cel puţin două ori pe zi;

– Să învăţăm copii să perieze toţi dinţii, nu numai cei din faţă, prin mişcări eliptice;

– Să învăţăm copii să se spele pe dinţi timp de 3 minute, cel puţin;

– Să folosim periuţe cu peri moi;

– Să schimbăm periuţa de dinţi o dată la 3 luni;

Folosirea pastei de dinţi

La fiecare spălare a dinţilor trebuie să folosim pasta de dinţi. În cazul copiilor, pasta de dinţi cu fluor trebuie folosită numai dacă micuţul poate scuipa pasta de dinţi după spălare. Pasta de dinţi ajută la îndepărtarea resturilor de mâncare, a plăcii dentare şi reduce numărul de bacterii.

Pasta de dinţi cu fluor susţine întreaga structură a dinţilor şi promovează remineralizarea acestora, îndepărtând şi petele inestetice. Şi, nu în ultimul rând, pasta de dinţi împrospătează respiraţia.

Folosirea aţei dentare

Trebuie să educăm copiii să folosească o dată pe zi şi aţa dentară pentru a-şi curăţa dinţii. Acest obicei poate reduce riscul apariţiei bolilor gingivale cu 50%. De asemenea, niciodată nu trebuie să folosim scobitori pentru a îndepărta resturile de mâncare! Când întâmpinăm o astfel de situaţie, aţa dentară este rezolvarea sănătoasă. Aceasta îndepărtează placă dentară de pe suprafaţa dinţilor, dar şi din zonele inaccesibile cu periuţa.

Se rupe o bucată de aţă de 45-50 centimetri. Se înfăşoară un capăt al atei pe degetul mijlociu de la mâna stângă şi celălalt capăt pe degetul mijlociu de la mâna drepta astfel încât între degete să fie distanţă de 5-7 centimetri.

Alimentaţie sănătoasă

» alimentaţia optimă conţine cereale sub formă de seminţe, legume şi fructe şi este săracă în grăsimi şi sare. Nutriţia optimă este importantă în menţinerea sănătăţii gingiilor şi în evitarea căderii dinţilor.

» brânzeturile, alunele, iaurturile şi alte lactate şi gumele fără zahăr sunt bune pentru dinţi. Ele protejează cavitatea bucală de acţiunea zaharurilor dăunătoare şi previn apariţia plăcii.

» este indicată evitarea alimentelor ce conţin zahăr în cantităţi crescute, în special bomboanele şi acadelele. Cu cât contactul dintre zahăr şi dinţi este mai îndelungat, cu atât daunele vor fi mai mari.

» se recomandă evitarea gustărilor între mese.

» nu se iau gustări înainte de culcare, pentru că alimetele rămase între dinţi în timpul nopţii au mai multe şanse să determine apariţia cariilor. În timpul nopţii secreţia salivara scade, iar cavitatea bucală nu este curăţita suficient în tipul somnului.

Vizitele regulate la stomatolog

Specialiştii recomandă să mergem cu copilul la stomatolog pentru control de cel puţin două ori pe an. Vizitele regulate la stomatolog nu numai că previn apariţia oricărei boli dentare, dar ajută copilul să se simtă confortabil pe scaunul dentistului, să înveţe tehnicile corecte de periere şi să se obişnuiască cu o rutină de igiena orală necesară şi importantă.