GHID DE IGIENĂ ORALĂ #JUNIORFAMILY (2). PENTRU SUGARI

Recomandarea medicilor de la „Junior & Family Dental Center“ este ca prima vizită a unui copil la medicul stomatolog să se facă înainte ca acesta să împlinească un an! Aducând copilul la dentist de la o vârstă fragedă reprezintă cea mai bună metodă de a preveni cariile dentare şi îi ajută, totodată, pe părinţi să înveţe cum să cureţe cavitatea orală a copilului.

Articol realizat de Dr. Camelia Negură

Cariile pot apărea imediat după apariţia dinţilor, iar astfel, dacă mergeţi cu copilul la stomatolog din timp, îl veţi obişnui cu o igienă orală bună şi cu cabinetul stomatologic, scăzându-i astfel frica de dentist şi asigurându-i vizite lipsite de stres în viitor.

De obicei, primele vizite nu au decât rolul de a sparge gheaţa şi a obişnui copilul cu medicul, locaţia şi cu ce face acesta.

Calmul şi răbdarea din partea părinţilor, dar şi încurajarea copilului sunt foarte importante în aceste momente. Vizitele scurte şi succesive au rolul de a creşte încrederea copilului în medic şi în cabinetul stomatologic şi se vor dovedi foarte importante în viitor când copilul vostru va avea nevoie de tratament stomatologic.

Igiena orală înaintea apariţiei dinţilor la sugari

Metodele obişnuite de menţinere a sănătăţii orale, precum periajul şi folosirea aţei dentare nu sunt necesare la sugari, deoarece primii dinţi încep să apară din a şasea lună de viaţă. Însă şi pentru sugari există anumite măsuri de sănătate orală pe care trebuie să le cunoască orice părinte. Acestea includ prevenirea „cariilor de biberon” şi asigurarea unui aport suficient de fluor pentru copilul dumneavoastră.

Ce sunt „cariile de biberon” şi cum se pot preveni?

„Cariile de biberon” sunt determinate de expunerea frecventă a dinţilor şi gingiilor, în timp, la lichide îndulcite. Acestea includ laptele, laptele pentru sugari şi sucurile de fructe. Lichidele îndulcite se acumulează în jurul dinţilor timp îndelungat, în timpul somnului copilului, ducând la apariţia cariilor dentare, care încep să se dezvolte pe dinţii frontali de sus şi de jos. Din această cauză, nu lăsaţi copilul să adoarmă cu biberonul cu lapte sau suc de fructe în gură! În locul acestora, daţi-i copilului biberonul cu apă sau o suzetă, conform recomandărilor medicului dentist. Dacă alăptaţi sugarul, nu îl lăsaţi să se hrănească încontinuu!

Fluorul este benefic, chiar şi înainte că dinţii copilului să înceapă să apară. Acesta întăreşte smalţul dentar chiar în timpul formării dinţilor. În sistemul public de alimentare cu apă al oraşelor mari se adaugă fluor pentru o dezvoltare sănătoasă a dinţilor. Dacă sursa dvs. de apă potabilă nu conţine (destul) fluor, medicul dentist sau pediatru vă poate prescrie fluor sub formă de picături, pe care să le administraţi zilnic copilului dumneavoastră.

Există din păcate, concepţia conform căreia sugarii nu necesită igiena orală, mai ales dacă încă nu au dinţişori. Caria dentara este cea mai răspândită boala cronică la copiii mici,iar prevenirea ei începe dinaintea erupţiei dentare!

» Igiena orală şi prevenirea cariilor la sugari  trebuie începută înaintea erupţiei dentare.

» Igienizarea cavităţii orale a bebeluşului trebuie să se efectueze după fiecare alăptare.

»Nu este nevoie de substanţe speciale de îngrijire, doar de curăţare uşoară şi masaj.

Cu o compresă sterilă şi umedă înfăşurată pe deget se şterg uşor gingia,suprafaţa internă a obrajilor, limba, lanseul bucal şi bolta palatină (cerul gurii).Cu timpul, bebeluşul se va obişnui cu aceasta rutină.

De ce este indicată igiena orală chiar dacă bebeluşul nu are încă dinţi? Sunt mai multe motive, principalele fiind:

» prin curăţare se reduce numărul de bacterii existent în gura copilului

» prin masajul efectuat asupra gingiei, bebeluşul dobândeşte o stare de bine, mai ales în momentul în care încep să-i apară primii dinţişori.