Ceramica dentară este cea mai bună alegere pe care o poate face un pacient în cazul unei lucrări dentare, fie că este vorba de o restaurare redusă fie de o punte dentară sau proteză mobilizabilă extinsă. Calitățile ceramicii sunt date atât de estetica deosebită, gama mare de culori, transluciditate apropiată de cea a dinților naturali. Ceramica dentară este un material dur și rezistent care oferă o gamă foarte bogată de nuanțe, cu proprietăti estetice excelente putând imita cele mai mici detalii de pe suprafața dinților.
Materialul nu este sensibil la consumul alimentelor prea calde sau prea reci, însă este indicat să nu se consume alimente extrem de dure și să nu se suprasolicite lucrările de ceramica. Ceramica dentară poate fi folosită atât singură în cazul lucrărilor integral ceramice cât și în combinație cu diverse aliaje metalice sau de zirconiu care vor juca rolul de schelet de susținere.

Lucrări dentare metalo-ceramice
Coroana metalo-ceramică și puntea metalo-ceramică are în componență un schelet metalic de susținere, care asigură rezistența întregii lucrări protetice. Un avantaj important al lucrărilor metalo-ceramice ține de legătura puternică dintre scheletul metalic si ceramică. Calitatea dar și prețul unei lucrări depinde în mare parte de aliajele metalice folosite pentru confecționarea scheletului.

Lucrarile ceramice pe schelet din zirconiu prin tehnologia CAD/CAM
Zirconiul este un tip special de ceramică de culoare albă care are o rezistență si o durabilitate excelentă, fiind considerat cel mai rezistent material folosit in stomatologie pana la aceasta ora. Zirconiul se poate folosi cu mare succes pentru confecționarea scheletului de suținere al lucrărilor ceramice, având o estetică deosebită datorită faptului că nu conțin niciun fel de metal. Datorită esteticii si rezistenței deosebite, se pot realiza lucrări dentare exclusiv din zirconiu, cu recomandarea ca acestea să fie amplasate în zone mai puțin vizibile. Costurile lucrărilor ceramice pe schelet din zirconiu pot fi mai ridicate, acest fapt fiind datorat materialului în sine cât și aparaturii necesare prelucrării lui: lucrările sunt executate cu sisteme computerizate, având o precizie desăvârșită.

Lucrările integral ceramice
Sunt lucrări dentare confecționate în întregime din ceramică fără schelet metalic sau de zirconiu, și sunt folosite, de regulă, atunci când pretențiile estetice sunt foarte ridicate, cum ar fi incisivii. Absența scheletului de susținere le face mai puțin rezistente motiv pentru care nu sunt recomandate pentru molari, acolo unde se produce masticația. Nu este indicat să se realizeze punți integral ceramice care depășesc 2 sau 3 elemente.