Gangrena pulpară

Gangrena pulpară reprezintă infectarea și descompunerea pulpei sub influența bacteriilor de putrefacție, poate apărea în urma unui abces sau a unei carii netratate, ori ca o complicație a necrozei și poate afecta pulpa dentară în întregime.

Nu există simptome evidente pentru gangrena simplă ci doar posibile leziuni carioase profunde, discromie sau lipsa sensibilității. Evoluția bolii duce la fracturarea dintelui. În momentul în care infecția avansează spre vârful rădăcinii, se transformă în gangrenă complicată – parodontita apicala acută – și poate afecta chiar întregul organism.

Gangrena complicată se manifestă prin sensibilitate la presiune, evidențierea radiografică a infecției și eventual mirosul emanat de dintele cariat.

Tratamentul constă în îndepărtarea pulpei necrozate sau infectate și controlarea infecției prin tratament mecanic și medicamentos, încheindu-se cu obturarea canalelor radiculare și reconstructia coronară.

Curățarea și dezinfectarea canalelor radiculare se realizează pe parcursul a 2 – 6 ședinte de tratament.

Pentru pacienții copii sau tineri, înainte de obturarea definitivă a canalelor, se va realiza o obturație provizorie cu hidroxid de calciu, pentru a obține creșterea rădăcinii, tratament care necesită controale clinice și radiologice peridice.

Programează acum o consultație la Junior&Family Dental Center