Sigilarea dinţilor, cea mai eficientă metoda de prevenire a cariilor la copii!


Articol scris de Dr. Camelia Negură

Chiar dacă te-ai îngrijit mereu de igiena dentară a micuţului tău şi curăţarea dinților face parte din ritualul său zilnic, există locuri în care periuţa de dinţi nu are acces şi unde posibilitatea apariţiei cariilor este foarte mare. În acest caz, procedura de sigilare este soluţia optimă de prevenire, având un rol foarte mare în dezvoltarea sănătoasă a copilului.

Cariile apar cel mai frecvent pe suprafața molarilor (măsele) și a premolarilor, deoarece aceștia prezintă șanțuri și fosete care au rolul de a mărunți alimentele. Caria este un proces distructiv al smalțului cauzat de un periaj dentar incorect sau incomplet care determină acumulări de placă bacteriană și resturi alimentare pe suprafețele dentare cu un efect de acțiune acidă asupra smalțului. Dacă nu este prevenită sau interceptată în faza inițială, caria evoluează cu distrucție coronară și afectarea nervului, ducând la complicații precum inflamarea și infectarea pulpei dintelui.

Pentru rezolvarea acestei probleme foarte des întâlnite mai ales în rândul copiilor, medicii de la Junior&Family recomandă sigilarea dentară – o metodă simplă și eficientă în prevenirea formării cariilor.

Sigilarea dentară este reprezentată de protejarea șanțurilor și fosetelor cu un sigilant îmbogățit cu particule de fluor, scăzând riscul de apariție a cariilor cu până la 80%. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă această măsură împreună cu fluorizarea generală şi locală igienă, oro-dentară şi igiena alimentaţiei.

Recomandări pentru sigilare:

Indicația principală de sigilare o are molarul de 6 ani, cu alte cuvinte primul dinte permanent cu suprafață ocluzală care erupe. Din ce cauză, vă întrebați? Răspunsul este simplu și vizează două aspecte:

» Primul aspect ține de vârsta copilului; perioada 5-14 ani nu este una în care copiii excelează în conștiinciozitatea periajului dentar, astfel încât șansa ca molarul de 6 ani sau molarii de lapte să nu fie corect igienizați este destul de mare. Acest lucru implică persistența resturilor alimentare pe suprafețele ocluzale brăzdate de șanțuri și fosete, concomitent cu dezvoltarea plăcii bacteriene și ulterior a cariilor dentare;

» Al doilea aspect ține de relieful acestei suprafețe ocluzale; în momentul erupției, atât molarul de 6 ani cât și ceilalți molari temporari sau nu, au o suprafață ocluzală caracterizată de așa-numita morfologie primară, cu vârfuri ascuțite, șanțuri adânci, relief extrem de pronunțat. Odată cu utilizarea în masticație a acestor suprafețe intervine fenomenul de abrazie fiziologică a dințior, transformând morfologia primară accidentată și deci prielnică retenției resturilor alimentare și a plăcii bacteriene într-o morfologie secundară care favorizează o curățire mai ușoară a dinților.

Copii și adolescenți: odată cu momentul erupţiei molarilor de șase ani (primii dinţi permanenţi din spate) sau orice moment, de-a lungul anilor în intervalul 6-16 ani.

Adulți: suprafaţa dinţilor fără carii, care au șanţuri adânci sau depresiuni.

Dinţi temporari (de lapte): dacă dinţii au șanţuri adânci sau depresiuni şi copilul este predispus la apariţia cariilor.

Avantaje:

» este o metodă eficientă de prevenire a cariei dentare.

» este un tratament simplu, comod, nu este o metodă sângerândă şi nici invaziva dentară.

» sigilantul poate inactiva o carie incipientă.

Mai e necesar spălatul pe dinți ulterior sigilării?

Bineînțeles! Sigilările dentare reprezintă un strat suplimentar de protecție, dar periajul și folosirea aței dentare sunt importante pentru succesul procedurii și pentru prevenirea cariilor în general. De asemenea, alimentația corectă joacă un rol-cheie în ceea ce privește durata de viață a sigilărilor și menținerea unui zâmbet sănătos.

Pentru a maximiza investițiile în această procedură, este indicat controlul periodic la medicul stomatolog pediatru, o dată la 3-6 luni, și respectarea recomandărilor acestuia.