Tratamentul endodontic (tratamentul de canal)

Articol scris de Dr. Andreea Butnariu

Tratamentul endodontic (tratamentul de canal) se referă la abordarea terapeutică a leziunilor din interiorul dintelui (pulpa şi nervul dentar), cât şi a ţesutului osos înconjurător, iar ştiinţa care a pus bazele acestui lucru poartă denumirea de endodonţie.

Putem spune că această ramură a stomatologiei a beneficiat de mari progrese tehnologice şi ştiinţifice în ultimele decenii. Acest lucru ajută atât medicii specialişti endodonţi, cât şi medicii dentişti generalişti.

Apex locatorul (aparatul care determină lungimea rădăcinii dintelui), microscopul operator, acele de canal rotative din aliaje rezistente de Nickel-Titanium, investigaţiile radiologice, cât şi sigilanţii bioceramici biocompatibili au schimbat semnificativ modul desfăşurării procedeului terapeutic.

Îmbunătăţirile aduse acestui domeniu au mărit semnificativ prognosticul reuşitei unui tratament de canal: cu ajutorul mijloacelor de mărire ale câmpului vizual se poate observa adevărata anatomie a dinţilor cu toate canalale radiculare suplimentare sau curbe, s-a putut observa modul în care organismul uman răspunde la diferite paste medicament astfel au fost realizate materiale care se integrează armonios cu întregul sistem endodontic cât şi cu întregul organism.

Alte studii au putut pune în evidenţă flora bacteriana complexă care se dezvoltă în interiorul canalului rădăcinii, iar acest fapt a condus mai departe la dezvoltarea unor substanţe bactericide numite iriganţi (soluţii care curăţă şi dezinfectează interiorul dintelui).

Tratamentul de canal se indică unui dinte cu o carie profundă sau cu infecţie la rădăcină, iar scopul terapeutic este de a obţine un dinte funcţional şi asimptomatic. Mulţumită ultimelor progrese făcute în domeniul endodonţiei şi a medicilor pasionaţi şi dornici de a folosi tehnologia de vârf în practica de zi cu zi, tratamentul de canal dureros sau anevoios este înlocuit cu un succes clinic.

Fotografie din cazuistica personală:

Tratament endodontic – abces-periapical
Etapele tratamentului endodontic