Tratamentul stomatologic la microscop

Nu poți trata ceea ce nu poți vedea!

Dr. Andreea Mironescu

Tratamentele sub microscop se efectuează de mulți ani în diverse specialități medicale cum ar fi: oftalmologie, O.R.L, neurologie, chirurgie vasculară. Acest ajutor al vizibilității prefigurează noi posibilități în stomatologie, crescând precizia și calitatea actului operator.

Sub vederea clară a microscopului se pot observa leziuni incipiente, acele mici probleme care nu sunt vizibile ochiului liber dar care,  observate la microscop elimina posibilitatea apariției durerii, a ședințelor multiple consumatoare de timp și de resurse financiare.

 În practica noastră suntem martori unor situații nefericite care implică dinți permanenți tineri  afectați de carii severe care cuprind și nervul sau țesuturile din jurul dintelui. Un exemplu ar fi tratamentul de canal al molarului întâi  care apare în jurului vârstei de șase ani. În cazul acestor dinți rădăcinile încă nu au terminat procesul normal de maturizare, rămânând deschise. Tratarea acestor rădăcini necesită un protocol special, o metodă ajutătoare experienței medicului și radiografiilor dentare. Doar cu ajutorul microscopului dentar și al puterii sale de magnificație se poate trata rădăcina dintelui afectat și astfel micul pacient nu pierde măseaua definitivă și poate păși mai departe în următoarele etape ale vieții fără experințe neplăcute.

Tratamentele de canal se realizează cu instrumente fine, de precizie care se pot fractura ușor. Fragmentele fracturate pot rămâne în structura internă a dintelui și, pot fi uneori sursa unor procese inflamatorii . Pentru a minimiza riscul apariției unor astfel de situații, microscopul operator poate fi de real ajutor. În primul rând se poate realiza un control al instrumentelor care intră în canalul radicular prin observarea în detaliu a microstructurii și eliminarea în acest fel a echipamentului uzat, iar dacă totuși se produce o fractură a instrumentelor în canal, tot microscopul dentar este cel care ne poate fi folos în eliminarea lor.

În ce cazuri folosirea microscopului este într-adevăr esențială?

Diagnosticul

Microscopul este un instrument excelent pentru detectarea micro-fracturilor care nu pot fi văzute cu ochiul liber sau cu lupa. Datorită unei măriri de la 16 până la 24 de ori și a luminii focalizate, orice micro-fractură poate fi cu ușurință observată.

Localizarea canalelor ascunse

Cea mai importantă utilitate a microscopului în procedurile endodontice nechirurgicale este localizarea canalelor ascunse. Anatomia canalului radicular este extrem de complexă. Majoritatea cărților de specialitate descriu la molari 3 canale, la premolari 2 canale, iar la incisivi 1 canal. Destul de des, anatomia canalului nu este atât de previzibilă. De exemplu, după introducerea microscopului dentar operator în programele de endodonție ale Universității din Pennsylvania în 1992 s-a observat că:

-aproape 50% din molari (superiori și inferiori) au al patrulea canal;

-peste 30%din premolari au al treilea canal;

-aproape 25% din incisivi au două canale.

Abordarea canalelor radiculare

Atunci când un canal calcifiat este privit prin microscop, diferența de culoare și textura dintre canalul calcifiat și dentina rămasă poate fi observată cu ușurință.

Tratarea cailor false

În cazul în care apare o cale falsă, microscopul devine instrumentul cheie pentru identificarea și evaluarea daunelor produse.

Recuperarea acelor rupte în canal

Prin folosirea microscopului, acul rupt în canal poate fi îndepărtat reducând la minim cantitatea de țesut dentar înconjurătoare care va fi îndepărtată.

În plus, procedurile endodontice (tratamentele de canal) durează mai puțin datorită unei excelente vizibilități a anatomiei canalului radicular, erorile ce pot apărea în timpul tratamentului stomatologic se reduc semnificativ iar cazurile complicate devin mai ușor de rezolvat sub microscopul dentar.